Over Ichizai

Leer meer over de oorsprong van onze specialiteiten  

Fusion Kitchen restaurant Ichizai

Liefhebbers van lekker en gevarieerd eten kunnen al jaren terecht bij Ichizai in Waalwijk.
Gasten verrassen we met een Fusion keuken, dat betekent dat we de lekkerste gerechten van verschillende keukens combineren en presenteren. Ons hart ligt bij de overheerlijke Japanse, Vietnamese en Westerse keuken.

Japans culinair

De oorsprong van sushi ligt in de de conservering van vis, door het laten fermenteren van rijst. In het begin van onze jaartelling was dat in Zuidoost-Azië een gebruikelijke praktijk. Deze conserveringsmethode verspreidde zich over de rest van Azië, en bereikte uiteindelijk ook Japan. Daar begon men aan het begin van de Edo-periode (1603-1868) ook de rijst mee te eten, wanneer de vis nog niet volledig gefermenteerd was.

Kleine, sierlijke hapjes
Toen steeds meer Japanners zich verse vis konden veroorloven werd rijstazijn toegevoegd, om de enigszins zure smaak van de gedeeltelijk gefermenteerde rijst na te bootsen. Het was uiteindelijk aan het begin van de de negentiende eeuw in Tokio dat de tegenwoordige sushi vorm kreeg, met verschillende soorten vis, zeevruchten, groente en zeewier. Samen bereid in kleine, sierlijke hapjes. Aan het begin van de twintigste eeuw verspreidde deze sushi zich over de rest van Japan en in de tweede helft van de twintigste eeuw over de rest van de wereld.

Vietnamees culinair

In Vietnam heb je niet alleen de overbekende loempia, maar je kunt genieten van een gevarieerd menu. Naar eigen zeggen hebben ze hier vijfhonderd verschillende authentieke Vietnamese maaltijden. Dat is misschien wel wat veel van het goede om allemaal te proberen. Bedenk alleen dat koken hier niet enkel noodzakelijk is om te overleven, het is een vorm van kunst. In het midden van Vietnam is het eten wat pittiger. Hier eet je de meest creatieve creaties en allemaal ‘spiced-up’ met rode pepers.

Noodlesoep
De gerechten uit het noorden zijn wat minder experimenteel of scherp en neigen wat meer naar de Chinese keuken. Het meest gegeten tussendoortje hier is noodlesoep (Pho). In het zuiden heeft de jarenlange Franse overheersing duidelijk haar sporen nagelaten. Hier kun je ’s morgens een stokbrood halen voor het ontbijt. In deze regio eten de mensen ook meerder keren per dag een beetje. Dit is in plaats van drie grote maaltijden.

Longan en jackfruit
Kenmerkend voor het hele land is het gebruik van rijst, verse vis, veel kruiden en heel veel groente en fruit. Enkele exotische fruitsoorten die kenmerkend zijn voor Vietnam zijn de longan, een soort lychee en de jackfruit, welke wij ook in een gerecht hebben verwerkt en die op onze menukaart staat.

Westers culinair

De westerse keukens is een verzamelterm voor de keukens van Europa, Noord-Amerika en Australië/Nieuw-Zeeland. De westerse keukens volgt meestal een maaltijdstramien van voorgerecht of soep, hoofdgerecht en dessert. De eerste twee gangen zijn meestal zout getint, de laatste is een zoete. De belangrijkste leveranciers van koolhydraten zijn granen, in de vorm van brood, (gekookte of gebakken) rijst en diverse aardappelbereidingen. De keuken is sterk beïnvloed door de verschillende religies. Vlees wordt meestal gezien als de belangrijkste component van een maaltijd. De keukens van Noord-Amerika en Australië/Nieuw-Zeeland worden samen met de Keukens van Europa als een geheel beschouwd, de eerste drie zijn gebaseerd op de middeleeuwse en renaissancekeuken uit Europa. De gerechten opdeling van maaltijden is nog steeds zeer gelijkend.

Culinair avontuur
Ben je benieuwd naar welke gerechten Ichizai uit deze keukens aanbieden? Kom dan gauw langs Ichizai Fusion Kitchen restaurant in Waalwijk. Wij hopen je mee te nemen op een culinair avontuur, over verschillende continenten.